Tyto webové stránky používají cookies pro lepší uživatelský zážitek. Setrváním na stránkách souhlasíte s jejich použitím. Více informací… ×

[Přeskočit k obsahu]

Představení Mi Smart Clock

Představení Mi Smart Clock

Dnes si představíme zajímavý produkt, který na první pohled vypadá jako klasický budík, ale pokud se podíváte blíže, zjistíte, že se zároveň jedná i o chytrého asistenta Google se zabudovaným reproduktorem.

Chytrý je tento budík zejména proto, že dokáže ovládat chytrou domácnost, přehrávat vaši oblíbenou hudbu, sledovat obraz z kamery, přehrát aktuální zprávy, jaké bude dnes počasí - tedy cokoliv, co chytrý asistent Google může nabídnout.

Nesmíme zapomenout, že je v první řadě budíkem, standardně tedy zobrazuje, kolik je hodin a umožňuje nastavení času na probuzení nebo termínu jakékoliv události, abyste nezapomněli na nic důležitého, co vás čeká. Funkcí má samozřejmě mnohem více, a pokud budete číst dál, o všech se dozvíte.

Obsah balení

  • Mi Smart Clock
  • Kabel Micro-USB s adaptérem
  • Uživatelský manuál

Design

Tělo budíku je vyrobeno z matného bílého plastu. Jde o klasický, jednoduchý design typický pro značku Xiaomi, díky kterému se hodí do každé domácnosti. Jeho rozměry činí 113 mm x 68 mm x 81,5 mm a hmotnost je 272 g. Je tedy poměrně kompaktní a neměl by vám nikde překážet. V přední části je dotykový LCD displej o velikosti 3,97 palců s rozlišením 800 x 480. Okolo displeje se nachází výrazný, černý rámeček. Nešťastnému sklouznutí na zem spolehlivě zabrání guma na spodní straně budíku, okolo které je osazen reproduktor. Horní části dominují tři ovládací tlačítka. Středové slouží k vypnutí/zapnutí mikrofonu a postranní ke změně hlasitosti. Na bocích naleznete 2 mikrofony. V zadní části je umístěno logo a vstup napájení přes micro-USB kabel.

Mi Smart Clock nemá svou vlastní baterii, proto je potřeba, aby byl vždy zapojen v síti. Spotřeba elektrického proudu je však minimální, budík automaticky přechází do úsporného režimu, jakmile jej zrovna aktivně nepoužíváte. 

Mi Smart ClockMi Smart ClockMi Smart Clock

Připojení a nastavení

Po zapojení budíku do napájení a zapnutí vám oznámí, že si musíte stáhnout aplikaci Google Home (pro Android 6.0 a výš, pro iOS 14.0 a výš), protože bez aplikace budík nelze používat. Výhoda je, že samotná aplikace je celá v češtině, takže budete všemu rozumět.

Postup připojení v aplikaci Google Home:

Ikona + v pravém horním rohu -> nastavit zařízení -> nové zařízení -> výběr domácnosti, kterou momentálně využíváte -> vyhledávání (pokud se sám nevyhledá, můžete pak ručně zadat, že hledáte reproduktor) -> výběr jazyka -> uvidíte 4místný kód na telefonu i na budíku a potvrdíte (musí být stejný) -> vyberete místnost, kde bude umístěn -> připojíte k Wi-Fi (funguje jedině 2,4 GHz pásmo) -> zbytek poté nastavíte podle sebe.

Pokud již máte staženou aplikaci Xiaomi Home, aplikace Google Home vám automaticky nabídne propojení. Poté již můžete prostřednictvím Google asistenta ovládat chytrou domácnost od Xiaomi. Stejného propojení pak můžete využívat se službami Spotify, Youtube Music a dalšími.

 

Hodiny a budík

K dispozici je 10 různých ciferníků. Ať už tedy upřednostňujete analogové či digitální zobrazení času, jistě si vyberete. U většiny ciferníků si můžete změnit také barvu tapety, přidat ikonku počasí, nebo zobrazit oznámení kalendáře. Pokud byste si prostředí budíku chtěli přizpůsobit ještě více, díky Google ciferníku může být tapetou jakákoli fotka z vaší galerie Google Photos. 

Nastavení budíku je klasické jako u všech moderních zařízení. Jednoduše si nastavíte, kdy vás má upozornit nebo probudit. Dá se využívat také funkce opakování. Probouzet vás může až 7 různých zvuků.

Kromě těchto standardních funkcí však disponuje tento chytrý pomocník i dalšími, které nejsou tak obvyklé.

První z těchto funkcí se nazývá „Sunrise alarm“. Půl hodiny před probuzením začne budík pomalu zvyšovat jas displeje. Pokud tuto funkci ponecháte vypnutou, je možné, že vás budík probudí zbytečně vysokým jasem.

Druhou funkcí je „Good morning routine“ -> Hned po zaznění budíku se dozvíte základní informace ve formě pozdravu, předpovědi počasí, souhrnu událostí, které máte zapsané v kalendáři na daný den, a před tím, než se spustí zprávy (Google News), vám zpestří probouzení i krátkým vtipem.

 

Poslech hudby a Chromecast

Díky integrovanému reproduktoru je možné přehrávání hudby, ale i podcastů a audioknih přes streamovací služby Youtube Music a Spotify. Stačí vždy říci asistentovi, aby pustil vaše oblíbené album nebo oblíbenou písničku. Také je možné korigovat hlasitost přes příkazy, takže si můžete nastavit vše jednoduše z pohodlí gauče.

Disponuje i funkcí Chromecast, skrze kterou můžete streamovat vaše oblíbená videa, filmy, seriály, či hudbu do televize. Řeknete příkaz a rázem běží váš oblíbený film v televizi. Podmínkou je, aby byla televize také vybavena touto funkcí a zároveň byla přidána do stejné domácnosti v aplikaci Google Home

Důležité však je, abyste propojili Google Home se službou Spotify či Youtube Music podobně jako s Xiaomi Home. Sama aplikace to propojení nabídne.

 

Obraz přes kameru

Pokud máte umístěnou kameru u hlavních dveří, zajímá vás, kdo právě teď klepe na dveře a nechcete zbytečně vstávat od rozdělané práce, určitě oceníte funkci streamování obrazu z kamery.

Jednoduše řeknete příkaz: „Show me „název kamery“ a po chvilce se zobrazí to, co kamera právě vidí.

Takovou funkci lze využít mnoha způsoby, např. hlídání domácího mazlíčka, dětí nebo jako dětskou chůvičku. Možností je spousta.

 

Ovládání chytré domácnosti

Klíčovou funkcí a také hlavním důvodem, proč si tento budík koupit, je jednoznačně ovládání chytré domácnosti. Díky propojení budíku s chytrou domácností od Xiaomi můžete ovládat cokoliv bez zvednutí prstu. Všechny příkazy začínají frází „Hey, Google“ nebo „OK, Google“.

Jednoduché ulehčení vašeho každodenního života může vypadat třeba takto:

Jste v posteli, musíte zhasnout světla, chce se vám spát a už nechcete vstávat? Nevadí! Stačí říct: „Hey Google, good night!“ a asistent za vás všechno vypne.

Chystáte doma romantickou večeři, nebo si jen chcete odpočinout od ostrého světla? Není problém! Řekněte: "Hey Google, set the kitchen lights to 50 %."

Můžete takto ovládat např. čističku vzduchu, zvlhčovač, vysavač, kamery atd. Prostě všechno, co vás napadne.

Ovládání domácnosti přes asistenta je velmi jednoduché. Stačí jen ovládat základní anglické fráze, které se zvládne naučit jistě každý. Na internetu naleznete spoustu návodů, které vám s tím případně mohou pomoci. Ovládání pomocí českých příkazů bohužel prozatím možné není, společnost Google totiž zatím službu Asistenta nelokalizovala do češtiny.

 

Všechny funkce

Hodiny (více druhů ciferníků)

Budík (nadstandardní funkce Sunrise alarm a Good morning routine)

Předpověď počasí

Chytrý asistent Google (přehled všech informací, kalendář, zprávy, důležité schůzky…)

Ovládání chytré domácnosti pomocí asistenta

Poslech hudby (Youtube Music a Spotify)

Chromecast

 

Parametry

Rozměry: 113 mm x 68 mm x 81,5 mm

Typ displeje: LCD

Velikost displeje: 3,97“

Rozlišení displeje: 800 x 480

Váha: 272 g

Reproduktor: 1,5“

Mikrofony: 2

Napájení 5 V / 2 A

Nabíjení přes Micro-USB

RAM: 1 GB

ROM: 4 GB

WI–FI: 2,4 GHz

Bluetooth: 5.0

Jazyk aplikace: čeština

Jazyk rozhraní budíku: angličtina

Jazyk k ovládání asistenta: angličtina